Få nattesøvnen på skinner

Mange er ikke klar over, at de kan have et problem, når de sover. Er du uoplagt, træt, har lyst til søde sager og mangler energi til at komme igennem dagen, kan du starte med at finde ud af, om du får den nødvendige hvile og gode nattesøvn. Måske kan første skridt være at spørge din partner, om du holder vedkommende vågen om natten.

Forstyrret nattesøvn

Det kan lyde som en motorsav eller et trykluftsbor, når partneren ved siden af snorker sig gennem natten. Faktisk snorker op mod en fjerdedel af danskerne regelmæssigt, og nogle i en sådan grad at det faktisk er farligt. Mellem 30 – 50 % af de regelmæssige snorkere lider af søvnapnø, som er en tilstand, hvor svælget lukker af for luftvejene. Søvnapnø, er ikke blot generende, men kan være decideret farlig, fordi det er forbundet med risiko for at udvikle diabetes, hjerte-kar sygdomme og at blive overvægtig.

 

Hvad er Søvnapnø?

Det, der sker, når en person snorker, er, at der skabes vibrationer i den øvre luftvej, når vedkommende trækker vejret ind; og den proces skaber støj bag i svælget. Søvnapnø er en sygdom, hvor der gentagne gange opstår vejrtrækningspauser, fordi luftvejen bliver helt blokeret. Når hjernen kortvarigt ”vågner” i den proces, bliver vejrtrækningen genetableret, men det er meget alvorligt for kroppen, når hjernen ikke får ilt nok.

Den normale behandling for søvnapnø er en CPAP (continuous-positive-airway-pressure), der er en maske tilsluttet iltudstyr, man skal sove med. En del brugere føler dog, at masken er et besværligt og generende indgreb i privatlivet, og det kan også være en gene for partneren at sove ved siden af dette apparatur. Desuden er det besværligt at rejse med og kræver en stikkontakt. Et godt alternativ til masken er en snorkeskinne. Snorkeskinnerne fungerer ved, at de skyder underkæben frem, så der er fri passage til luftvejene, mens man sover.

 

Snorkeskinne

En snorkeskinne kan være en let og effektiv måde at sikre sin egen og partnerens nattesøvn. Snorkeskinnen forbedrer ikke blot livskvaliteten, men styrker helbredet.

Rigtig mange patienter med søvnapnø oplever, at det er meget lettere at leve med en snorkeskinne end med en CPAP. Somnomed snorkeskinnen er lavet af et akrylmateriale med blød gummi på indersiden til at beskytte tænder og tandkød. Skinnen er meget nem at bruge, for man tager den bare i munden, lige inden man skal sove.

Skinnen bliver tilpasset hos tandlægen, og så kan den holde i mange år eventuelt med nogle småjusteringer og tilpasninger hos tandlægen undervejs. Skinnen forhindrer også  at man skære tænder, som kan være en anden årsag til dårlig nattesøvn.

Nogle mennesker med svær søvnapnø kan risikere at få frakendt retten til kørekort, fordi den dårlige nattesøvn gør, at de falder i søvn ved rattet uden at vide det. En lille chip i snorkeskinnen kan dog blive redningen. Nyere snorkeskinner kan laves med en chip, som dokumenterer, hvor meget skinnen bliver brugt. Det er en stor fordel for de patienter, som står til at blive frakendt kørekortet, for nu kan de dokumentere, at de bruger skinnen og dermed får en regelmæssig nattesøvn. De kan bevise, at de er udhvilede og i stand til at køre bil og kan leve et normalt liv.

Andre behandlinger

Bestil en tid hos tandlægen

Ring til os så vi sammen kan finde en tid, der passer dig.

Ring til os

Priser

Hvad koster en behandlinger hos tandlægen?
Se vores priser på de frie ydelser. 

Læs mere